Wat is dat nu eigenlijk, Liefdesmaal?

In Jezus’ tijd zaten(lagen) ze vaak samen aan de maaltijd. Er werd samen gegeten, gedeeld en gelachen. Een uitstekend moment om elkaar beter te leren kennen en met elkaar de diepte in te gaan.

Nu eten we altijd wel samen bij REWIND, dus wat is nu precies verschil met de andere maaltijden? Nou, eigenlijk heel eenvoudig. De overige maaltijden zijn natuurlijk even gezellig, dus dat is het Liefdesmaal ook. Anders is dat we wat meer uitpakken, meer tijd nemen en er echt even voor gaan zitten.
Tijdens de dienst wordt het zichtbaar door ‘een ieder heeft wat’. Iedereen is vrij om te delen, zo is er geen aanbidding en preek geregeld maar mag het organisch ontstaan. Overigens hebben we dit in het leven geroepen zodat dit iedere week ontstaat, we willen dat iedereen zich altijd vrij voelt om te delen wat God hen op het hart legt.

Agapé

Het liefdesmaal is niet nieuw. In de tijd van de eerste gemeenten kwam het al voor en was het bekend onder de naam ‘Agape maal’. Meestal werd deze maaltijd gebezigd voor het Avondmaal en was zo niet alleen een geestelijke vervulling maar ook een lichamelijke. God heeft ons immers gemaakt als een wandelende voedsel-verwerk-fabrieken?

Ook in de tijd van de tempel zie je de maaltijd als integraal onderdeel van de aanbidding van God. Je eert je maker ook door goed voor jezelf te zorgen. In de tempel werd een dier geslacht. God nam in zijn Vaderlijke liefde de ongezonde delen aan als offer (vet, ingewanden etc.). Eén deel was bedoeld voor de priesters en levieten, het andere deel bedoeld als vervullende maaltijd voor het gezin van de offeraar. Degene die offerde moest ook rekening houden met de minder bedeelden en deze aan zijn tafel uitnodigen. Niemand mocht iets te kort komen.

Mooi hè?! Dat is nu liefdesmaal. Houden van de ander, evenveel als jezelf en omkijken naar de ander. Echte Agape!
Zelf ook eens een Liefdesmaal meemaken? Iedere eerste zaterdag van de maand kun je met ons aanschuiven!